Oldaltérkép

 Kutatás-Fejlesztés

KAGYLÓSZIGET

Az Inno-Water Zrt. K+F alvállalkozóként közreműködik az S+H Portfolio Vagyonkezelő és Munkaerőgazdálkodási Zrt. és a CEMENT Építőanyag Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által megvalósításra kerülő „Természetes ökológiai rendszerek működésén alapuló (kagylók szűrése), minimális energiafelhasználású, komplex, mobil vízkezelési technológia rendszer kifejlesztése álló és folyóvizek átmeneti, illetve állandó kezelésére, tisztítására” című GINOP-2.1.1.15-2016-01087 azonosító számú K+F projekt kutatási feladataiban.

A projekt célja új, eddig nem alkalmazott természetközeli vízkezelési technológia kidolgozása, édesvízi kagylók felhasználásával. A kifejlesztésre kerülő „Kagylósziget” olyan többcélú, mobil úszómű, amely alatt elhelyezkedő reaktor-térben szűrő életmódot folytató kagylókat tenyésztünk nagy tömegben, amelyek az átáramló vizet biológiailag megtisztítják.

Az általunk használt kagylók, mint szűrő életmódot folytató állatok, egyedenként és óránként 0,3-0,7 l vizet képesek átszűrni és ezzel megtisztítani minden olyan lebegő szennyezéstől, amelynek részecskemérete meghaladja az 1 μm-es nagyságot. Ezzel a lebegőanyaghoz kötött szerves anyag, növényi tápanyagok és egyéb szennyezőanyagok jelentős hányada nagy hatékonysággal kiszűrhető a vízből. A kagylók rendszeres aratásával és ürülékük eltávolításával a vízfolyás vagy tó ökológiai állapota jelentősen javítható a szennyezőanyagok (nitrogén- és foszforformák) csökkentésével, a víz átlátszósága pedig jelentősen megnő a lebegő szennyezések és a fito-, illetve zooplankton elemek kiszűrésével.

A projekt ökológiai folyamatokon alapuló, környezetbarát vízkezelési eljárás prototípusának fejlesztésére, illetve annak tesztelésére és finomhangolására tesz javaslatot. A munka során pontosan meghatározhatók lesznek a berendezés működésének környezeti peremfeltételei (vízsebesség, vízhőmérséklet, aratási ciklusok stb.), és az egyes szennyezőanyagok fajlagos eltávolításának költségei is. 

A projektben tehát új, eddig nem alkalmazott vízkezelési technológiát hozunk létre, annak prototípusaival, azok üzemeltetési utasításaival együtt. Összevetve az eddig alkalmazott természetes öko-rendszereken alapuló technológiákkal, kiemelhető az új rendszer (kagylósziget) mobilitása, telepíthetősége és ennélfogva adaptálhatósága a különböző adottságú helyszínekre (folyóvíz, állóvíz, szennyvíz stb.). A rendszerben keletkező biogénanyagok (maguk a kagylók és agyagcsere végtermékeik) közvetlenül visszaforgathatók a mezőgazdaságba és talajjavító anyagként hasznosíthatók, megfelelő kezelés és feldolgozás után.

Megbízó:

S+H Portfolio Vagyonkezelő és Munkaerőgazdálkodási Zrt.